torsdag 14 maj 2009

Sammantagen stolpe eller vad det nu heter, del 2

Ja, så har jag nu kommit till någon slags slutsats i frågan. Maria har sett att i Mia Bengtssons bok, Virka amigurumi, kallas denna maska för popcornmaska. Jag kan hålla med om att när man har så många stolpar på nålen så drar maskorna ihop sig som ett popcorn.

Efter att ha pratat med min mor och diskuterat detta fram och tillbaka så har vi kommit fram till att det gamla namnet är: virka stolpar tillsammans. I en virkbeskrivning skulle det stå t. ex. virka 2 st tills, eller virka 5 st tills.

Jag kommer i fortsättningen använda den gamla beteckningen för att undvika förvirring. Jag är liksom lite petig med termer och uttryck för att alla ska veta vad jag pratar om :-)).

Tack för all hjälp!

2 kommentarer:

 1. Vad trevligt med en lättförståelig virkblogg. :) Kanske du kan förklara åt mig vad det menas när det i en beskrivning står *1 fm, 2 fm i nästa m* Jag har virkat lite smått tidigare men aldrig vågat mig på något som haft en sådanhär beskrivning. Hoppas du kan hjälpa mig? :)

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Kul att du gillar bloggen och att du tycker att den är lättförstålig.

  När det står *1 fm, 2 fm i nästa m* betyder det att det som står mellan stjärnorna ska du upprepa varvet ut eller så många gånger som det står i beskrivningen. Du börjar med att virka 1 fm. Sedan ser du att det finns ett kommatecken mellan "1 fm" och "2 fm...". Det lilla kommatecknet är rätt viktigt. Det meddelar att ett nytt moment kommer. I detta fallet berättar det att du ska virka en ökning, du ska virka 2 fm i en och samma maska. Alltså betyder det i detta fallet att du ska öka i varannan maska. Det brukar för det mesta stå sist på varje varv hur många maskor det ska vara om maskantalet förändras.

  Jag hoppas du har fått svar på din fråga, annars får du höra av dig igen.

  Lycka till med dina virkalster! :-)

  SvaraRadera