torsdag 14 maj 2009

Virkskola del 3, olika stolpar

När man gick i skolan på min tid, si sådär en 1850 (skämt å sido, på 1970-80-talen), fick man lära sig att virka i åk 4. På den tiden hade man ganska strikta läroplaner att följa (bra enligt min mening) medan man numera som lärare får lägga tyngdpunkten i sin undervisning på det som man anser eleverna har mest nytta av i framtiden.
Detta medför att många kanske inte är så intresserade av att lära sig virka när man går i skolan men NU… När virkning plötsligt är inne och man ser alla dessa söta amigurumier… Då kanske man förbannar både sig själv och slöjdläraren att man inte lärde sig att virka ordentligt.
Därför tänkte jag nu att en virkskola kanske skulle vara på sin plats. Är man duktig på engelska kan man gå in på Lion Brands hemsida och där finns även bra bilder på hur man gör de olika maskorna.
Annars kan man försöka sig på min lilla virkskola här. Jag hoppas att det ska gå bra att lära sig att virka även med min hjälp. Det allra bästa är att lära sig av någon annan som redan kan.Jag rekommenderar att man gör en provlapp först så att man lär sig hur maskorna ser ut innan man sätter igång med ett projekt.
Sist men inte minst: ”Det man lärt sig med sina händer glömmer man aldrig.”

Halvstolpe – hst
I en del amigurumimönster dyker denna maska upp. Används lite då och då. Gör ett omslag innan du sticker ner i mb och drar igenom garnet. Du har nu tre öglor på nålen. Dra garnet genom alla tre öglorna och maskan är klar.

Stolpe – st
Stolpen är i vanliga fall en maska som används väldigt mycket i svensk virkning men inte så vanlig i amigurumi. Jag tycker ändå att det är bra att kunna. Precis som med hst börjar du med ett omslag, sticker ner i mb och drar igenom garnet. Du har nu tre öglor på nålen. Dra garnet genom två öglor och två öglor blir kvar på nålen. Dra garnet genom dessa två öglor med och maskan är klar.

2 stolpar tillsammans – 2 st tills
Precis som 2 fm tills är detta en minskning av antalet m. Den är inte speciellt vanligt i amigurumimönster men i traditionella virkmönster dyker den upp lite då och då. Den kallas även för popcornmaska och kan innehålla fler än 2 st.
Gör ett omslag innan du sticker ner i mb och drar igenom garnet. Du har nu tre öglor på nålen. Dra garnet genom två öglor. Gör ett nytt omslag och stick ner i nästa mb och dra igenom garnet. Du har nu fyra öglor på nålen. Dra garnet genom de två nedersta öglorna och nu har du tre öglor. Dra garnet genom samtliga tre och maskan är klar. Om du t. ex. ska göra 5 st tills gör du 5 stycken halva (ej färdiga) stolpar, dvs. sticker ner i 5 stycken mb innan du drar igenom alla öglorna du har på nålen. Jag har bilder på detta på bloggen under etiketten Tips. Rubriken är ”Sammantagen stolpe eller vad det nu heter”. Där hittar du bra bilder som beskriver detta.

Dubbelstolpe – dst
När jag ändå håller på med stolpar kan jag lika gärna ta med dubbelstolpar också. Inte heller den är vanlig i amigurumimönster men väl i traditionell virkning. Detta är maskor som bygger mycket på höjden. När man gör en dst börjar man med att göra TVÅ omslag kring nålen innan man sticker ner i mb. Därefter drar man garnet genom två öglor åt gången tills man bara har en ögla kvar. Det finns även tredubbla och fyrdubbla och kanske ännu ”större” stolpar. Man bara utökar antalet omslag i början av st för att få rätt typ av stolpe.

Det var allt för min lilla virkskola. Jag hoppas att den kunnat hjälpa någon. Dyker det upp annat som man behöver hjälp med så försöker jag gärna hjälpa till.

3 kommentarer:

 1. Tackar så jätte mycke......

  SvaraRadera
 2. Hur gör man om det står: *1 fm i nästa fm, 2 fm i nästa fm* = 15 fm? :)

  SvaraRadera
 3. Hejsan Anonym nr 2!
  Jag tror du gör det lite svårare än det är. Om det står "1 fm i varje fm" så virkar du en fast maska i varje maska. Om det står som du har skrivit i din fråga börjar du varvet med 1 fast maska, därefter 2 fasta maskor i nästa maska och så virkar du så varvet ut. Du kommer alltså att avsluta varvet med 2 fm i den sista m. I varannan maska kommer du att virka 2 st fm. * som står i beskrivningen betyder att det som står mellan * ska upprepas varvet ut. 15 fm som står sist på raden är det antal maskor du har på varvet när det är färdigvirkat. Det är klokt att räkna efter för varje varv så att man slipper riva upp en massa.
  Hoppas du blev klokare på denna beskrivningen.

  Virkliga hälsningar Cissi

  SvaraRadera