torsdag 2 april 2009

Första mönstret

Här kommer det första mönstret jag har fått tillåtelse att översätta och lägga ut. Tack så mycket Michelle för att jag får dela med mig av mönstret på svenska! Thank you very much Michelle that I may share this pattern in swedish!

Tänk på att det garn som anges i mönstret kanske inte finns i svenska affärer. Använd ett garn som passar virknålens storlek.

Hoppas att ni också kommer att gilla denna lilla söta figur.

SnuzzleDen färdiga dockan mäter ca 12,5 cm hög.
Obs: I slutet av varje rad har jag angivit det antal maskor du bör ha. Om du fattas eller har några för mycket så oroa dig inte. Amigurumi är mycket förlåtande.

Förkortningar:
lm luftmaska
fm fast maska
sm smygmaska
m maska

Material:
1 nystan av Lion Suede garn (eller ett annat tjockt och kvickt garn)
Virknål 4.5mm
Säkerhetsögon, 15 mm (eller ett garn i kontrasterande färg till att brodera ansiktsdrag)
Fyllning
Garnnål

Huvud och kropp:
Lägg upp 4 lm, lämna en lång garnände, bind samman med sm i första lm till en ring.
varv 1: Virka 10 fm genom ringen och runt änden. Bind inte samman. Dra i garnänden för att stänga till hålet i ringen. Markera början av varvet. Från och med nu kommer du att virka runt, runt. 10 m.
varv 2: 2 fm i varje fm, 20 m.
varv 3: 1 fm i varje fm, 20 m.
varv 4: *1 fm i nästa fm, 2 fm i nästa fm*, upprepa från * till *, 30 m.
varv 5-7: 1 fm i varje fm, 30 m.
varv 8: *1 fm i nästa 2 fm, virka de nästa 2 fm tillsammans*, upprepa från * till *, avsluta med 1 fm i sista 2 fm, 23 m.
Lägg till ögon, nos och mun nu. 15mm säkerhetsögon placeras på varv 5, 3 fm från varandra. Nosen placeras ett varv nedanför ögonens mitt. Munnen placeras en rad nedanför nosen och 1 fm till höger, brodera over 2 fm.
varv 9: *1 fm i nästa 2 fm, virka nästa 2 fm tillsammans*, upprepa från * till * , avsluta med 1 fm i de sista 3 maskorna. 18 m.
varv 10-14: 1 fm i varje fm, 14 m. Klipp av tråden och dra igenom maskan.

Kroppens underdel:
Lägg upp 4 lm, lämna en lång ände, bind samman med sm i första lm till en ring.
varv 1: Virka 10 fm genom ringen och runt änden. Bind inte samman. Dra i änden för att stänga till hålet i ringen. Markera början av varvet. Från och med nu kommer du att virka runt, runt. 10 m.
varv 2: 2 fm i varje fm, 20 st. Avsluta med 1 sm och lämna en lång ände för att sy ihop.

Öron (2st): Lägg upp 4 lm, lämna en lång ände, bind samman med i första lm till en ring. varv 1: Virka 8 fm genom ringen och runt änden. Dra i änden för att stänga till hålet i ringen. 1 lm, vänd. varv 2: *1 fm i nästa fm, 2 fm i nästa fm*, upprepa från * till *. Avsluta med 1 sm och lämna en lång ände för att sy ihop.

Armar och ben:
Lägg upp 5 lm.
varv 1: Börja i andra lm från nålen och virka 1 fm i varje fm. 1 lm, vänd.
varv 2: 1 fm i varje fm. Klipp av garnet, dra garnet igenom maskan och lämna en lång ände för att sy ihop.

Avslutning:
Forma armar och ben: Fäst en garnnål i änden. Sy fram och tillbaka längs kortsidan på rektangeln. Dra för att dra ihop maskorna. Fortsätt med samma garn, håll ihop armen eller benet och sy ihop det på längden. Sy ihop med osynliga stygn. Fortsätt och använd samma garn för att sy fast armar och ben på kroppen.

Forma öronen: Fäst en garnnål i änden. Placera den platta sidan av örat mot huviduet där du vill ha det. När du syr fast örat på huvudet, för försiktigt samman ytterkanterna på örat så att det får rätt böjning. Upprepa med det andra örat.

Avslutning: Sy fast botten på bottnen av kroppen, lämna 5 cm för att stoppa den. Stoppa huvudet och kroppen stadigt och sy igen hålet.
Njut av din Snuzzle.
Om du har några frågor om mönstret är du välkommen att kontakta mig (se URL nedan).
Du får använda detta mönster för ditt eget privat bruk. Var vänlig att inte sälja detta mönster vidare eller de dockor du tillverkar av det.

Tack för ditt besök!
Källa: Snuzzle mönster

onsdag 1 april 2009

Inget aprilskämt

Nej, så är det!
Det är inget aprilskämt. Jag ska på denna bloggen försöka göra amigurumis tillgängliga på svenska. Att hitta mönster på svenska är nästan omöjligt även om det börjar dyka upp lite här och där.

Det innebär att jag själv sitter och översätter amigurumimönster från engelska och så fort jag har fått tillstånd av de som har designat mönsterna kommer jag att lägga ut dem här så att även ni där ute i cybervärlden kan få njuta av mönsterna.

Jag vill redan nu tipsa om en länk med svenska amigurumimönster. Ida har många fina mönster på sin blogg och även hon håller på att översätta så mycket hon hinner.Ha en skön första april och kom ihåg att detta inte är ett skämt :-))