lördag 25 april 2009

Magisk cirkel

I många engelska mönster står det att man ska börja en kroppsdel med en magisk cirkel. Hur gör man det då?

1. Ta garnänden och lägg omlott med garnet. Låt den gå under garnet och dra den ca 10 cm lång.
2. Dra med virknålen upp en ögla av garnet.
3. Håll fast öglan vid garnet och virka en lm. Den räknas som första fm.
4. Virka fm runt både garnänden och den stora öglan.

Fördelen med en magisk ring är att du kan dra ihop den mer än om du lägger upp lm på traditionellt vis. Det är en smaksak.

Vill du se bilder på hur man gör kan du kika på bilder här.

Lycka till!

Vad är dk???

Ja, den som har gett sig på att titta på engelska mönster ser då och då beteckningen dk. För en svensk säger det inte så mycket och inte blir man klokare när man slår upp det i en ordbok. Inga ledtrådar med andra ord.
Googlar man på dk blir livet inte mycket enklare heller. Antingen hittar man allt möjligt i Danmark utom garn eller så slänger sig folk med beteckningen som om det vore det naturligaste i världen vad dk är.

dk är en förkortning för doubel knitt. Varifrån uttrycket kommer vet jag inte. Det som är det viktiga i sammanhanget är i alla fall att veta att dk-garn är användbart till stickor 3,5-4,00 mm och antagligen ungefär det samma när det gäller virknålar. Det beror lite på garnets kvalitet.

Så var det med dk!

Ögon

Ögon är alltid ett svårt kapitel och det kan lösas på flera sätt. Jag har omväxlande sytt ögon med svart garn och omväxlande limmat fast ögon med limpistol. De ögon jag har hemma har jag köpt på Brio Lek och Lär när de hade öppet hus för två år sedan. Det är dels vanliga ögon med rörliga pupiller och dels likadana ögon med ögonlock och ögonfransar målade på plasten.

Man kan också kika på Panduro och Slöjddetaljer och se vad de har för ögon. Min mor köpte säkerhetsögon för mååånga år sedan och hon säger att de är ganska svåra att fästa. Beroende på vem som ska ha amigurumin kanske man ska fundera lite på vilka ögon man väljer.

Leta på nätet efter "specialister". Jag har själv fått tillåtelse av Michelle på Suncatchers Eyes att översätta hennes mönster. Hon säljer även ögon. Jag har inte kollat in ögonen och hur det funkar att handla hos henne men ta gärna en titt där.

Svarta pärlor av modellen beads är en möjlighet. När jag var liten kallades de kinapärlor... Ja, kärt barn har många namn. De är lite större pärlor (men inte jättestora givetvis) ca 4-6 mm. Kolla runt och se vad som passar dig.

Ett sista tips för idag är att man kan köpa sk. brads. De används vid scrapbooking för att fästa papper. På svenska skulle vi kalla dem jungfruben eller påsklämmor fast brads är oftast färglagda och har kortare "ben". Även de finns på Panduro och Slöjddetaljer men man kan även titta i pappershandlar som säljer scrapbookingmaterial. Problemet är att de kan säljas i förpackningar med matchande färger så man hittar inte enbart svarta brads.

Hoppas att tipsen har varit till någon nytta för den undrande.

Ha en varm skön helg!

måndag 20 april 2009

Ett rop på hjälp

Hejsan!

Nu skulle jag behöva er hjälp, ni som finns där ute och läser min blogg. Jag söker nämligen efter fruker och grönsaker till min kompis dotter som har en hjärnskada. Tanken är att flickan ska lära sig frukter och grönsaker med hjälp av dessa virkade grönsaker och frukter. Mönsterna får hjärna vara på engelska. Se gärna till att jag även får en länk till den sida där ni hittade mönstret. Då kan jag kanske översätta mönstret och lägga ut det här.

Virkliga hälsningar!