tisdag 8 december 2009

Kan man använda vilket garn som helst?

Ja, i princip fungerar de allra flesta garner bra tycker jag.
Ett favoritgarn som jag har är Svarta Fårets Raggsocksgarn. Det finns en hel del färger i det men kanske inte en fullständig färgkarta ändå. Ett annat garn som jag också blivit förtjust i och som det finns många färger av är Marks & Kattens Carolina. Svarta Fårets Freja finns också i många olika färger men det delar sig lite lättare (tycker jag) än Carolina. Annars tror jag att det är samma garn i princip.

Till nallen och katten i Mia Bengtssons bok har jag använt Svarta Fårets Sara i vitt, svart och brunt och istället för ett tjockt garn har jag virkat med dubbelt garn. Det har också gått bra.

Garner som är svårare att jobba med är pälsgarner och garner med "bubblor" på. Pälsgarnerna är svåra därför att pälsen skymmer maskorna. Man får virka med fingrarna, dvs känna efter var maskorna finns. Å andra sidan blir det väldigt effektfullt när det kommer på plats.
Garnerna med bubblor eller knottror kan också skymma maskorna men dessutom kan det vara svårare att dra garnet genom maskorna. Man kan behöva gå upp en virknål i storlek.

Om man använder mohairgarner ska man tänka på att man kanske behöver 2 eller 3 trådar garn. Mohair är mer ett stickgarn och resultatet blir inte så fint som när man stickar. Tänker man sig en luddig figur kan den effekten försvinna när man virkar eftersom virkmaskor är tätare än stickmaskor. Ett tips i så fall är att man först gör en liten provlapp använder en borste för att borsta upp garnet så att det blir fluffigare. Då ser man om man får fram den effekt som man vill ha.

Sammanfattningsvis kan man säga att de allra flesta garner fungerar bra. Personligen undviker jag morhairgarner om de inte ska användas som en effekt. Tänk bara på att garnerna ska ha ungefär samma tjocklek (samma stick- eller virknålsstorlek) när du kombinerar ihop dem

måndag 7 december 2009

Tips till Tomte

Nu har även jag hunnit börja jobba med tomten. Det är ju inte alltid jag hinner göra egna amigurumis i samma takt som jag publiserar mönster men denna gången har jag i alla fall kommit igång och stött på några småsaker som är värda att ta upp.

1. Jag har aldrig lyckats virka runda saker där man ska avsluta varven med 1 sm :-(. Det MÅSTE vara en defekt hos mig men det går bara inte :-). Jag virkade ett antal varv men jag fick fel maskantal och till slut rev jag upp allt och började om. Vill man virka på gammalt hederligt amigurumivis med varv som virkas i spiraler så går det alldeles utmärkt.

2. När man börjar på överkroppen ska man lägga upp 80 lm och sluta dem till en ring. Så långt är väl allt OK men sedan ska man virka 3 fm, hoppa över 1 lm. Det blir en minskning av antalet m vilket gör att ringen börjar korva sig och snurra sig. Jag såg till slut inte vad jag gjorde och fick fel antal maskor igen :-(. Jag lade istället upp 81 lm, virkade med början i andra lm från nålen *3 fm, hoppa över 1 lm*. När jag sedan kom till slutet av v slöt jag maskorna till en ring och virkade fm in på nästa v. Alltså, istället för att sluta ringen när jag bara hade lm virkade jag 1 v med fm först för att ringen inte skulle sno sig och konstra. Därefter virkade jag på enligt mönstret. Hoppas att jag inte krånglade till det. Det kan vara bra att ha lite hjälp av någon att ändå hålla i ringen i början så att den inte råkar sno sig i alla fall.

Jag har virkat kroppen klart och har inte stött på fler problem så här långt men skulle det visa sig att det finns mer svårigheter lägger jag ut dem med. Det är ju inte roligt om det blir för svårt.

Ha en skön vecka!

Virkliga hälsningar!