lördag 18 juli 2009

Dåligt väder = virka

Aldrig blir det riktigt som man planerat. Jag hade tänkt lägga ut detta mönstret tidigt i morse, men se det började åska så jag vågade inte sitta kvar vid datorn. Sedan kom min man hem från jobbet och hade svärmor med sig så då kunde jag ju inte hålla på att översätta.

Det verkar ju vara sämre väder på gång och då kan det ju vara kul med ett nytt mönster. Dessutom är det mönster på en Pokemonfigur och fler är att vänta. Jag har fått specialtillstånd av Linda, som designat dem, att få översätta dem och lägga ut dem här, för att vi svenskar också ska få tillfälle att lätt och smidigt virka dem. I vanliga fall godkänner hon bara att man länkar till hennes blogg, så detta känns exklusivt att hon låter mig få göra detta.

Drifloon amigurumi
Det här var en annan efterfrågad amigurumi. Jag har också funderat på att göra en utveckling av Drifloon - Drifblim, men har inte kommit igång med det än. Jag beklagar att jag inte har en bild på hans rygg men där finns inget att visa och kamerans minneskort var fullt. *Suck*

Mönstret är mestadels lätt. Den största skillnaden utgör formandet. Det är inte svårt, det är bara att lägga till mer “fluff” i molnmössan, men det är en trevlig och lätt introduktion i att forma andra mjuka saker som dockansikten mm. Om du någonsin har sytt en stoppad leksak eller av misstag dragit åt en tråd för hårt har du gjort en “buckla” och du har redan gjort en slags ”form”.

Om du får några problem så låt mig få veta det så att jag kan fixa till dem. :-)

DRIFLOON
Material:
Garn passande nedanstående virknål i lila och små mängder vitt, guldgult och svart.
Virknål 4,25-4,50 mm
Fyllning
Garnnål
Sytråd i svart, vitt och guldgult samt synål

OBS:
Dimensionerna är inte så viktiga, se bara till att virknålen och garntjockleken resulterar i ganska täta maskor så att inte fyllningen syns igenom.
Siffrorna i slutet på raderna talar om det totala antal maskor det bör vara på varvet.

Detta mönster innehåller lite formande av delarna. Detta görs med sytråd som matchar delen som du arbetar med. Att sy igenom delen rekommenderas för att skapa formerna (se molnmössan på Drifloon, fluffet på molnet är format med sytråd). Använd enkel tråd när du formar och försök dölja stygnen i virkningen så att de blir så osynliga som möjligt. Genom att försiktigt dra ihop stygnen ger det form åt delen. Det är inte nödvändigt att vara exakt noga i när du formar denna figur, då det inte finns två moln som är exakt lika dana.

Kropp:
Använd lila:
v 1: 8 fm i en magisk ring eller lägg upp 2 lm, virka 8 fm i andra lm från nålen (8)
v 2: 2 fm i varje fm (16)
v 3: 1 fm i nästa fm, 2 fm i nästa fm (24)
v 4: 1 fm i nästa 2 fm, 2 fm i nästa fm (32)
v 5: 1 fm i nästa 3 fm, 2 fm i nästa fm (40)
v 6: 1 fm i nästa 4 fm, 2 fm i nästa fm (48)
v 7: 1 fm i nästa 5 fm, 2 fm i nästa fm (56)
v 8: 1 fm i nästa 6 fm, 2 fm i nästa fm (64)
v 9-15: 1 fm i varje fm (64)
v 16: 1 fm i nästa 6 fm, 2 fm tills (56)
v 17: 1 fm i nästa 5 fm, 2 fm tills (48)
v 18: 1 fm i nästa 4 fm, 2 fm tills (40)
v 19: 1 fm i nästa 3 fm, 2 fm tills (32)
Stoppa Drifloon och fortsätt med det under arbetets gång.
v 20: 1 fm i nästa 2 fm, 2 fm tills (24)
v 21: 1 fm i nästa fm, 2 fm tills (16)
v 22: 2 fm tills (8)
Ta av garnet och lämna en lång ände. Använd änden på en sticka eller änden på virknålen. Fyll på med så mycket fyllning som du behöver och forma till en boll. Dra ihop öppningarna och fäst ändarna.

Hals (“kragen” på undersidan av huvudet/kroppen):
Använd lila:
Lägg upp 16 lm, avsluta med 1 sm för att forma en ring. Se till att ringen inte snurrar sig.
v 1: 1 fm i varje lm (16)
v 2: 1 fm i nästa fm, 2 fm i nästa fm (24)
v 3: *4 lm, 1 sm i andra lm från nålen, 1 fm i nästa lm, 1 st i nästa lm. Hoppa över 2 m i första v och virka 1 sm i nästa fm.* Upprepa från * till * varvet ut. 1 sm i botten på den första av de första 4 lm.
Ta av garnet och fäst ändarna. Sy fast halsen mitt på botten av ”kroppen”. Låt halsen centreras kring stängningscirkeln på kroppen, för bästa placering.

Molnmössan:
Använd vit:
v 1: 8 fm i en magisk ring eller lägg upp 2 lm, virka 8 fm i andra lm från nålen (8)
v 2: 2 fm i varje fm (16)
v 3: 1 fm i nästa 6 fm, 2 fm i nästa 2 fm, 1 fm i nästa 6 fm, 2 fm i de sista 2 fm (20)
v 4: 1 fm i nästa 7 fm, 2 fm i nästa 3 fm, 1 fm i nästa 7 fm, 2 fm i de sista 3 fm (26)
v 5: 1 fm i nästa 9 fm, 2 fm i nästa 4 fm, 1 fm i nästa 9 fm, 2 fm i de sista 4 fm (34)
v 6: 1 fm i nästa 16 fm, 2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 16 fm, 2 fm i den sista fm (36)
v 7: 1 fm i nästa 4 fm, 2 fm tills (30)
Ta av garnet och stoppa LAGOM (du behöver ha utrymme för att kunna forma). Sy fast ”mössan” på huvudet. Använd fotot som hjälp att placera den rätt.

Mössans svans:
Använd vit:
v 1: 4 fm i en magisk ring eller lägg upp 2 lm, virka 4 fm i andra lm från nålen (4)
v 2: 1 fm i varje fm (4)
v 3: 1 fm i nästa fm, 2 fm i nästa fm (6)
v 4: 1 fm i nästa 2 fm, 2 fm i nästa fm (9)
v 5: 1 fm i varje fm (9)
Ta av garnet. Stoppa MYCKET lätt och sy fast svansen nertill vid sidan av molnmössan, på ena sidan (se foto).Använd sytråd och nål. Sy varierande mönster i mössan och använd löpande stygn. Dra försiktigt i stygnraden för att göra ”varierande fluff” i molnet. Se till att du gillar ”fluffet” innan du fäster sytråden. Om du inte gillar den, pilla försiktigt upp stygnen och gör det.

Nos:
Använd guldgult (gör 2):
Lägg upp 11 lm, 1 fm i andra lm från nålen och resterande lm (10). Virka ett varv fm i varje fm (10). Ta av garnet och fäst ändarna. Korslägg de båda delarna och sy ihop på mitten. Sy sedan fast dem i ”ansiktet” på Drifloon (se foto).

Ögon:
Använd svart (gör 2):
v 1: 6 fm i en magisk ring (6).
Ta av garnet och sy fast i ansiktet på var sida om nosen.

Ben och fötter:
Fötter (använd guldgult, gör 2):
v 1: 6 fm i en magisk ring eller lägg upp 2 lm, virka 6 fm i andra lm från nålen (6)
v 2: 1 fm i nästa 2 fm, 2 fm i nästa fm (8)
v 3: 1 fm i nästa 3 fm, 2 fm i nästa fm (10)
v 4: 1 fm i varje fm (10)v 5: Platta till foten och virka genom båda delarna, 5 fm, vänd. (5)
v 6: 1 fm i första fm, i nästa fm virka följande: 1 st, 1 3dst, 1 st, 1 sm i nästa fm, i nästa fm virka 1 st, 1 3dst, 1 st, 1 fm i sista fm.
Ta av garnet.

Snörben (använd svart):
Lägg upp 35 lm, 1 sm i “toppen” av foten (se foto), 1 lm och 1 sm i varje lm till slutet. Fäst varje ben vid sidan om halsen (se foto för hjälp med placeringen).

Slutligen:
Jag lade också till en hängare i form av en fiskelina i toppen på mössan och en gammal öronkrok så att han kunde hänga snyggt. Jag gillar att se hur han rör sig av draget i rummet. Det ger honom lite liv.

Drifloon and Pokemon are copyright Nintendo.

Detta mönster är ett originalmönster av Linda Potts (June 2009). Vänligen utge inte detta mönster för att vara ditt eget. Om du önskar dela med dig av detta mönster får du länka till det men inte skriva av det på din egen hemsida. Du får behålla en kopia för privat bruk men du får inte sälja det, sprida det eller sälja saker gjorda av detta mönster.

This pattern is translated and published by a special permission from Linda Potts.


Jag antar att sommarlovströtta barn och aktivitetsdesperata föräldrar kan slå sig till ro lite nu med ett nytt roligt mönster att prova på.

Go' kväll!