lördag 16 maj 2009

Kanin

Hur dåligt kan en dag börja? Ja säkert sämre än min men ändå :-)). Jag satte mig vid datorn för att leta fram ett mönster på hjärtan som jag översatte i veckan. Jag tänkte virka det idag. Men jag hittade det inte!?! Letade själv igenom intilliggade mappar ifall jag råkat spara det på fel ställe. Nej, hittade det inte. Letade igen och lät sedan datorn söka flera gånger om. Nej, jag hittade inte mönstret. SUCK!!! Nu fick jag göra om det en gång till. Jag som brukar vara sååå noggrann med att spara allt på rätt sätt. Som tur var har jag dragit ut mönstret och gett det till min mor så i så fall så skulle hon få läsa upp det och så fick jag skriva om det.

I stället för att deppa tänkte jag att jag får väl börja på ett nytt mönster så att jag kan lägga ut det. Det är ju alltid kul att visa designers att man verkligen gör något med deras mönster. Jag börjar jobba med det nya mönstret och så plötsligt när jag kollar i mapparna igen... JA, där var mönstret!!! Jag hade ju inte gett det ett svenskt namn utan bara skrivit sv sist i filnamnet. Ja, så kan det gå.

Men nu till ett nytt mönster och en ny designer, Craft Matters. Hon har gjort en fin kanin som jag är rätt sugen på att göra i angoraull. Hon rekommenderar ett merinoullgarn som jag inte vet om man kan få tag på i Sverige men det går ju alltid att använda ett annat garn i motsvarande tjocklek.

Här kommer kaninen.

Virkad amigurumi kanin



Detta är det första mönstret jag har försökt skriva så ha det i tanken om det strular och snälla hör av dig om du får några problem med den.

Introduktion
Jag använde en 4mm virknål och Sublime Organic Merino Wool dk. Du behöver ca 25 g dk garn till projektet. Det hjälper också till att ha en maskmarkör eller en bit garn i avvikande färg för att markera varje varv.

När man minskar (2 fm tills) rekommenderar jag att man gör en osynlig minskning. Det ser mycket bättre ut. Jag har just upptäckt det själv och det gör jättestor skillnad. (Vill man ha hjälp så titta i min virkskola, del 2, under etiketten Tips, övers. anm.)

Huvud
v 1: Börja med en magisk cirkel och virka 6 fm i ringen eller lägg upp 2 lm, 6 fm i andra lm från nålen. Lägg in markör.
v2: 2 fm i varje fm, flytta markör (flm), 12 m
v3: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa fm, upprepa från * , flm, 18 m
v4: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 2 fm, upprepa från * , flm, 24 m
v5-7: 1 fm i varje fm , flm, 24 m
v8: *2 fm tills, 1 fm i nästa 2 fm, upprepa från * , flm, 18 m
v9: *2 fm tills, 1fm i nästa fm, upprepa från * , flm, 12 m
Om du hellre använder säkerhetsögon än att brodera så sätt i ögonen nu. v10: 2 fm tills, 6 m
Ta av garnet och stoppa.

Kropp
v1: Börja med en magisk cirkel och virka 6 fm i ringen eller lägg upp 2 lm, 6 fm i andra lm från nålen. Lägg in markör.
v2: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa fm, upprepa från * , flytta markör (flm), 9 m
v3: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 2 fm, upprepa från * , flm, 12 m
v4: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 3 fm, upprepa från * , flm, 15 mv5: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 4 fm, upprepa från *, flm, 18 m
v6-7: 1 fm i varje fm, flm, 18 m
v8: *2 fm tills, 1 fm i nästa 4 fm, upprepa från * , flm, 15 m
v9: *2 fm tills, 1 fm i nästa 3 fm, upprepa från * , flm, 12 m
v10: *2 fm tills, 1 fm i nästa 2 fm, upprepa från * , flm, 9 m
v11: *2 fm tills, 1 fm i nästa fm, upprepa från * , flm, 6 m
Ta av garnet och stoppa.

Armar (gör 2)
v1: Börja med en magisk cirkel och virka 4 fm i ringen eller lägg upp 2 lm, 4 fm i andra lm från nålen. Lägg in markör.
v2: 2 fm i varje fm, flytta markör (flm),, 8 m
v3: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa fm, upprepa från *, flm, 12 m
v4: 1 fm i varje fm, flm, 12 m
v5: *2 fm tills, 1 fm i nästa fm, upprepa från * , flm, 8 m
v6-9: 1 fm i varje fm, flm, 8 m
v10: *2 fm tills, 1 fm i nästa 2 fm, upprepa från * , flm, 6 m
Ta av garnet och stoppa.

Ben (gör 2)
v1: Börja med en magisk cirkel och virka 5 fm i ringen eller lägg upp 2 lm, 5 fm i andra lm från nålen. Lägg in markör.
v2: 2 fm i varje fm, flytta markör (flm), 10 m
v3: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa fm, upprepa från *, flm, 15 m
v4: 1 fm i varje fm, flm, 15 m
v5: *2 fm tills, 1 fm i nästa fm, upprepa från *, flm, 10 m
v6-9: 1 fm i varje fm, flm, 10 m
v10: *1 fm i nästa fm, 2 fm tills, upprepa från *, flm, 7 m
Ta av garnet och stoppa.

Öron (gör 2)
v1: Börja med en magisk cirkel och virka 4 fm i ringen eller lägg upp 2 lm, 4 fm i andra lm från nålen. Lägg in markör.
v2: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa fm, upprepa från *, flytta markör (flm), 6 m
v3: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 2 fm, upprepa från *, flm, 8 m
v4: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 3 fm, upprepa från *, flm, 10 m
v5: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 4 fm, upprepa från *, flm, 12 m
v6: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 5 fm, upprepa från *, flm, 14 m
v7: *2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa 6 fm, upprepa från *, flm, 16 m
v8-10: 1 fm i varje fm, flm, 16 m
v11: 2 fm tills, 1 fm i nästa 14 fm, flm, 15 m
v12: 2 fm tills, 1 fm i nästa 5 fm, 2 fm tills, 1 fm i nästa 6 fm, flm, 13 m
v13: 2 fm tills, 1 fm i nästa 11 fm, flm, 12 m
v14: 1 fm i varje fm, 12 m
Ta av garnet. Öronen ska inte stoppas.

Svans
Vira ullgarn runt två fingrar ca 20 gånger och ta sedan av det från fingrarna. Vira sedan mer garn mycket hårt runt mitten på den lilla härvan (som om du gjorde en 8:a) och knyt till hårt. Lägg den åt sidan tills du har monterat kaninen.

Montering
Sy fast alla kroppsdelar. Jag brukar börja med att sy fast huvudet på kroppen, sedan ben, så armar och sist öronen. Det finns en fantastisk vägledning på Planet June med råd om hur man sätter ihop amigurumikroppsdelar. Sy fast svansen och klipp genom öglorna så har du gjort en fluffig pompomboll. Frisera den om den ser för stor eller ojämn ut.

Hur du gör ansiktet är upp till dig! Jag gillar att brodera ansiktsdelarna på filtbitar och sedan sy dit dem till sist med en matchande tråd. Delarnas placering betyder mycket för din kanins personlighet.
Jag hoppas att du har gillat att göra denna luddiga kanin. All respons uppskattas (tänk på att höra av er till Craft Matters i så fall, övers. anm). Tänk på att jag har lagt mycket möda på att utveckla och skriva detta mönster så använd det bara i personligt syfte.


Då är det dags att ta fram virknålarna igen och sätta fart. Många söta kaniner förväntar jag mig och de brukar ju bli fler ;-).

torsdag 14 maj 2009

Virkskola del 3, olika stolpar

När man gick i skolan på min tid, si sådär en 1850 (skämt å sido, på 1970-80-talen), fick man lära sig att virka i åk 4. På den tiden hade man ganska strikta läroplaner att följa (bra enligt min mening) medan man numera som lärare får lägga tyngdpunkten i sin undervisning på det som man anser eleverna har mest nytta av i framtiden.
Detta medför att många kanske inte är så intresserade av att lära sig virka när man går i skolan men NU… När virkning plötsligt är inne och man ser alla dessa söta amigurumier… Då kanske man förbannar både sig själv och slöjdläraren att man inte lärde sig att virka ordentligt.
Därför tänkte jag nu att en virkskola kanske skulle vara på sin plats. Är man duktig på engelska kan man gå in på Lion Brands hemsida och där finns även bra bilder på hur man gör de olika maskorna.
Annars kan man försöka sig på min lilla virkskola här. Jag hoppas att det ska gå bra att lära sig att virka även med min hjälp. Det allra bästa är att lära sig av någon annan som redan kan.Jag rekommenderar att man gör en provlapp först så att man lär sig hur maskorna ser ut innan man sätter igång med ett projekt.
Sist men inte minst: ”Det man lärt sig med sina händer glömmer man aldrig.”

Halvstolpe – hst
I en del amigurumimönster dyker denna maska upp. Används lite då och då. Gör ett omslag innan du sticker ner i mb och drar igenom garnet. Du har nu tre öglor på nålen. Dra garnet genom alla tre öglorna och maskan är klar.

Stolpe – st
Stolpen är i vanliga fall en maska som används väldigt mycket i svensk virkning men inte så vanlig i amigurumi. Jag tycker ändå att det är bra att kunna. Precis som med hst börjar du med ett omslag, sticker ner i mb och drar igenom garnet. Du har nu tre öglor på nålen. Dra garnet genom två öglor och två öglor blir kvar på nålen. Dra garnet genom dessa två öglor med och maskan är klar.

2 stolpar tillsammans – 2 st tills
Precis som 2 fm tills är detta en minskning av antalet m. Den är inte speciellt vanligt i amigurumimönster men i traditionella virkmönster dyker den upp lite då och då. Den kallas även för popcornmaska och kan innehålla fler än 2 st.
Gör ett omslag innan du sticker ner i mb och drar igenom garnet. Du har nu tre öglor på nålen. Dra garnet genom två öglor. Gör ett nytt omslag och stick ner i nästa mb och dra igenom garnet. Du har nu fyra öglor på nålen. Dra garnet genom de två nedersta öglorna och nu har du tre öglor. Dra garnet genom samtliga tre och maskan är klar. Om du t. ex. ska göra 5 st tills gör du 5 stycken halva (ej färdiga) stolpar, dvs. sticker ner i 5 stycken mb innan du drar igenom alla öglorna du har på nålen. Jag har bilder på detta på bloggen under etiketten Tips. Rubriken är ”Sammantagen stolpe eller vad det nu heter”. Där hittar du bra bilder som beskriver detta.

Dubbelstolpe – dst
När jag ändå håller på med stolpar kan jag lika gärna ta med dubbelstolpar också. Inte heller den är vanlig i amigurumimönster men väl i traditionell virkning. Detta är maskor som bygger mycket på höjden. När man gör en dst börjar man med att göra TVÅ omslag kring nålen innan man sticker ner i mb. Därefter drar man garnet genom två öglor åt gången tills man bara har en ögla kvar. Det finns även tredubbla och fyrdubbla och kanske ännu ”större” stolpar. Man bara utökar antalet omslag i början av st för att få rätt typ av stolpe.

Det var allt för min lilla virkskola. Jag hoppas att den kunnat hjälpa någon. Dyker det upp annat som man behöver hjälp med så försöker jag gärna hjälpa till.

Virkskola del 2, smygmaska, fast maska och 2 fasta maskor tillsammans

När man gick i skolan på min tid, si sådär en 1850 (skämt å sido, på 1970-80-talen), fick man lära sig att virka i åk 4. På den tiden hade man ganska strikta läroplaner att följa (bra enligt min mening) medan man numera som lärare får lägga tyngdpunkten i sin undervisning på det som man anser eleverna har mest nytta av i framtiden.
Detta medför att många kanske inte är så intresserade av att lära sig virka när man går i skolan men NU… När virkning plötsligt är inne och man ser alla dessa söta amigurumier… Då kanske man förbannar både sig själv och slöjdläraren att man inte lärde sig att virka ordentligt.
Därför tänkte jag nu att en virkskola kanske skulle vara på sin plats. Är man duktig på engelska kan man gå in på Lion Brands hemsida och där finns även bra bilder på hur man gör de olika maskorna.Annars kan man försöka sig på min lilla virkskola här. Jag hoppas att det ska gå bra att lära sig att virka även med min hjälp. Det allra bästa är att lära sig av någon annan som redan kan.
Jag rekommenderar att man gör en provlapp först så att man lär sig hur maskorna ser ut innan man sätter igång med ett projekt.Jag blandar också rikiga ord med förkortningarna så att man även lär sig dem. Det behöver man sedan när man ska läsa beskrivningarna.
Sist men inte minst: ”Det man lärt sig med sina händer glömmer man aldrig.”

Smygmaska – sm
Smygmaskan är en ”osynlig” maska. Den används oftast för att avsluta varv eller ”binda samman” varv. Sm kan också användas där man inte vill att det ska bli höjd på maskorna. Den är också enkel att göra. Man utgår från att det redan finns maskor virkade och en ögla på virknålen. Stick ner i mb och dra garnet igenom mb och öglan på nålen. Smygmaskan blir en platt maska, den har ingen höjd eftersom det inte finns något garn som bygger upp en hög maska.

Fast maska – fm
De flesta amigurumi är virkade med fm och nästan enbart fm. Du sticker ner virknålen i maskbågarna, krokar i garnet och drar igenom garnet. Du har nu två öglor på nålen. Krokar i garnet igen och drar igenom de två öglorna. Maskan är klar och du har bara en ögla kvar på nålen.

2 fasta maskor tillsammans – 2 fm tills
På detta sätt gör du minskningar i din virkning. Du sticker ner virknålen i maskbågarna, krokar i garnet och drar igenom garnet. Du har nu två öglor på nålen. Stick nu ner nålen i nästa mb och dra på nytt igenom garnet. Du har nu tre öglor på nålen. Dra garnet igenom alla tre öglorna och maskan är klar.


Fortsättning följer i del 3.

Virkskola, del 1, luftmaska, maskbåge och omslag

När man gick i skolan på min tid, si sådär en 1850 (skämt å sido, på 1970-80-talen), fick man lära sig att virka i åk 4. På den tiden hade man ganska strikta läroplaner att följa (bra enligt min mening) medan man numera som lärare får lägga tyngdpunkten i sin undervisning på det som man anser eleverna har mest nytta av i framtiden.
Detta medför att många kanske inte är så intresserade av att lära sig virka när man går i skolan men NU… När virkning plötsligt är inne och man ser alla dessa söta amigurumier… Då kanske man förbannar både sig själv och slöjdläraren att man inte lärde sig att virka ordentligt.
Därför tänkte jag nu att en virkskola kanske skulle vara på sin plats. Är man duktig på engelska kan man gå in på Lion Brands hemsida och där finns även bra bilder på hur man gör de olika maskorna.
Annars kan man försöka sig på min lilla virkskola här. Jag hoppas att det ska gå bra att lära sig att virka även med min hjälp. Det allra bästa är att lära sig av någon annan som redan kan.Jag rekommenderar att man gör en provlapp först så att man lär sig hur maskorna ser ut innan man sätter igång med ett projekt.
Jag blandar också rikiga ord med förkortningarna så att man även lär sig dem. Det behöver man sedan när man ska läsa beskrivningarna.
Sist men inte minst: ”Det man lärt sig med sina händer glömmer man aldrig.”

Luftmaska – lm
Luftmaskan är den enklaste maskan att virka.
Man börjar med att göra en ögla på garnet. Stick ner virknålen i öglan och dra igenom garnet. Maskan är klar. Gör man flera lm ser det ut som en kedja av maskor. När jag beskriver de andra maskorna utgår jag ifrån att man har lagt upp ett antal lm redan. Till en provlapp är ca 25 lm lagom.

Maskbåge – mb
Tittar man närmare på luftmaskan ser man att det blir som en båge som sitter fast i nästa lm. Dessa bågar kallas maskbågar. Ibland ska man virka i den främre (den närmast dig) och ibland den bakre (den längst ifrån dig). Allra oftast ska man virka i båda men det kan vara bra att känna till uttrycket.

Omslag – omsl
Det låter kanske märkvärdigare än vad det är men du snor garnet ett varv om nålen.

Fortsättning följer i del 2.

Sammantagen stolpe eller vad det nu heter, del 2

Ja, så har jag nu kommit till någon slags slutsats i frågan. Maria har sett att i Mia Bengtssons bok, Virka amigurumi, kallas denna maska för popcornmaska. Jag kan hålla med om att när man har så många stolpar på nålen så drar maskorna ihop sig som ett popcorn.

Efter att ha pratat med min mor och diskuterat detta fram och tillbaka så har vi kommit fram till att det gamla namnet är: virka stolpar tillsammans. I en virkbeskrivning skulle det stå t. ex. virka 2 st tills, eller virka 5 st tills.

Jag kommer i fortsättningen använda den gamla beteckningen för att undvika förvirring. Jag är liksom lite petig med termer och uttryck för att alla ska veta vad jag pratar om :-)).

Tack för all hjälp!

Härlig bäver

Våren har kommit på allvar och vad kan vara härligare än att ta med sig sin virkning ut i trädgården när allt är färdigt... Om nu en trädgård kan bli färdig? Nåja, det finns andra forum för det.

Jag har tagit mig en ny runda på nätet och hittat Hannah Kaminskys blogg med gratismönster. Håll till godo med denna underbar bäver.

Bäver!


Denna lilla söta bäver bor just nu hos Hanna och ställer till stor oreda i hennes hus och trädgård. Hon ber oss nu alla att ta hand om denne lille vän så att hon får lite lugn och ro och slipper översvämningar.

Huvud och kropp:
Använd en 3,5-4,0 mm virknål och passande garn i mörkbrunt.
Lägg upp 2 lm, virka 6 fm i andra lm från nålen eller gör en magisk ring.
2 fm i varje fm (12 m)
1 fm, 2 fm i nästa fm* (18 m)
2 fm, 2 fm i nästa fm* (24 m)
3 fm, 2 fm i nästa fm* (30 m)
4 fm, 2 fm i nästa fm* (36 m)
1 fm i varje fm i 4 varv4 fm, 2 fm tills (30 m)
1 fm i varje fm i 1 varv3 fm, 2 fm tills* (24 m)
2 fm, 2 fm tills* (18 m)
2 fm, 2 fm i nästa fm* (24 m)
3 fm, 2 fm i nästa fm* (30 m)
4 fm, 2 fm i nästa fm* (36 m)
5 fm, 2 fm i nästa fm* (42 m)
6 fm, 2 fm i varje fm* (48 m)
1 fm i varje fm i 6 v.6 fm, 2 fm tills* (42 m)
5 fm, 2 fm tills* (36 m)
Ta av garnet.

Botten:
Lägg upp 2 lm i ljusbrunt garn, virka 6 fm i andra lm från nålen eller gör en magisk ring.
2 fm i varje fm (12 m)
1 fm, 2 fm i nästa fm* (18 m)
2 fm, 2 fm i nästa fm* (24 m)
3 fm, 2 fm i nästa fm* (30 m)
4 fm, 2 fm i nästa fm* (36 m)
Ta av garnet och lämna en lång ände för montering.

Nos:
Lägg upp 6 lm med ljusbrunt garn, virka fm i andra lm från nålen, virka fm i resterande lm (5 m), vänd.
1 lm, 1 fm, 2 fm tills i nästa m, 1 fm, 2 fm i nästa m, 1 fm (7 m), vänd.
1 lm, 2 fm, 2 fm i nästa 3 fm, 2 fm (10 m)
Fortsätt runt och virka fm på undersidan av lm på första v. Virka därefter resterande fm – 1 fm i varje fm. (15 m)
1 fm i varje fm i 1 v.
Ta av garnet och lämna en lång ände för montering.

Öron (Gör 2):
Lägg upp 2 lm i mörkbrunt garn, virka 5 fm i andra lm från nålen eller gör en magisk ring med 5 fm.
2 fm i varje fm (10 m)
Ta av garnet, vik örat dubbelt och sy längs kanterna.

Svans (Gör 2):
Lägg upp 12 lm i mörkbrunt garn.
10 fm, 3 fm i sista lm, fortsätt runt och virka fm på undersidan av varje m (23 m)
Vänd, 1 lm, 5 fm, (2 fm i nästa fm, 3 fm) 3 gånger, 2 fm i nästa fm, 5 fm (27 m)
7 sm, 2 fm i nästa fm, (1 fm, 2 fm i nästa fm) 2 gånger, 3 fm, (2 fm i nästa fm, 1 fm) 2 gånger, 2 fm i nästa fm, 7 sm (33 m)
7 sm, 2 fm (2 fm i nästa fm, 2 fm) 5 gånger, 7 sm (38 m)
Ta av garnet och fäst.

Armar och ben (Gör 4):
Börja med ljusbrunt garn och lägg upp 2 lm och virka 5 fm i andra lm från nålen eller gör en magisk ring med 5 fm.
2 fm i varje fm (10 m)
Byt till mörkbrun och virka fm i bakre mb i ett v.
1 fm i varje fm i ett v.
Ta av garnet och fäst.

Montering:
Brodera nosen med svart kamgarn. Klipp små rektanglar av vit filt till tänderna och sy fast dem för hand med osynlig (transparent) tråd (eller limma, övers. anm.). Stoppa mjukt och sy fast nosen på huvudet. Sätt fast säkerhetsögonen och se till att de sitter ordentligt. Stoppa både huvudet och kroppen mjukt men ändå fast. Sy fast botten för att täcka det öppna hålet. Fäst tråden.




Brodera på ena sidan av svansen som på bilden, i ett rutmönster. Använd en mellanbrun ton på garnet. Sy ihop de två delarna. Sy fast svansen i botten på kroppen. Stoppa armar och ben försiktigt och sy fast dem. Pressa ihop öronen så att de blir lite böjda och verkar rundade.Ha kul med din nya vän men se upp för översvämningar!

Mönsterkälla: Nedrans bäver!

Lycka till med alla bävrar runt om i landet. Kanske något för en och annan scoutkår.